Pumpadžije u trci za kupce

Bez autora
Feb 16 2011

Cenovnici goriva na pumpama u Srbiji od početka godine menjaju se bar jednom nedeljno. Otkako je država prestala da određuje maksimalne cene naftnih derivata, trgovci se bore za svakog vozača. Tako se računi za benzin i dizel razlikuju kod svake kompanije, pa cena bezolovnog benzina BMB 95 varira za tri dinara, dok je raspon kod evrodizela čak - 11 dinara. Malim trgovcima više nije zagarantovana zarada, pa Udruženje privatnih benzinskih pumpi razmatra da zatraži od države da ponovo utvrđuje maksimalne cenovnike za domaći BMB 95 i dizel D2, koje proizvodi NIS. Višom cenom evrodizela trgovci moraju da kompenzuju gubitke koje prave na domaćem gorivu. Ali, ovim merama, veću korist imali bi trgovci nego vozači. Sa ranije propisanim cenama, naftaši su najčešće zajednički podizali cenovnike do maksimuma.

Pumpadžije u trci za kupceCenovnici goriva na pumpama u Srbiji od početka godine menjaju se bar jednom nedeljno.

Otkako je država prestala da određuje maksimalne cene naftnih derivata, trgovci se bore za svakog vozača. Tako se računi za benzin i dizel razlikuju kod svake kompanije, pa cena bezolovnog benzina BMB 95 varira za tri dinara, dok je raspon kod evrodizela čak - 11 dinara.

Malim trgovcima više nije zagarantovana zarada, pa Udruženje privatnih benzinskih pumpi razmatra da zatraži od države da ponovo utvrđuje maksimalne cenovnike za domaći BMB 95 i dizel D2, koje proizvodi NIS.

- Višom cenom evrodizela trgovci moraju da kompenzuju gubitke koje prave na domaćem gorivu - kaže Bora Tatić, iz Udruženja privatnih benzinskih stanica.

Ali, ovim merama, veću korist imali bi trgovci nego vozači. Sa ranije propisanim cenama, naftaši su najčešće zajednički podizali cenovnike do maksimuma. A sada, primera radi, u borbi na otvorenom tržištu, kompanija „Mol“ prodaje BMB 95 za 0,2 dinara jeftinije od NIS, koji ovo gorivo proizvodi. Analiza pokazuje da naftaši često spuštaju cene uvoznog evrodizela, kako bi privukli vozače. Pojedine kompanije, čak, imaju različite cenovnike za svaku pumpu. Prema rečima savetnika za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinka Savića, sa maksimalnom cenom malim trgovcima bila je zagarantovana marža od pet dinara po litru.

- Sada se privatnici teško bore sa konkurencijom, jer im zarada nije sigurna - kaže Savić.

- Kompanije „Mol“, „Eko“ i „Lukoil“, koje imaju sopstvenu proizvodnju derivata i prodajnu mrežu, u boljem su položaju, jer povoljnije uvoze gorivo iz svojih rafinerija. Očekujem da će doći do selekcije na tržištu, pa će preživeti ne samo oni koji su finansijski jaki, već oni koji uspeju da se dogovore o boljoj nabavnoj ceni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik